Blogs laten schrijven

Cookies en de AVG: wanneer is een cookiemelding verplicht?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft de manier waarop bedrijven gegevens verzamelen en verwerken drastisch veranderd. Een van de belangrijkste aspecten van de AVG heeft betrekking op het gebruik van cookies op websites. Het is van essentieel belang voor website-eigenaren om te begrijpen wanneer een cookiemelding verplicht is volgens de AVG. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en u voorzien van gedetailleerde informatie over de regelgeving rond cookies en de AVG.

Wanneer is een cookiemelding verplicht?

Het is van cruciaal belang voor website-eigenaren om zich bewust te zijn van de verplichtingen onder de AVG met betrekking tot cookies. Een correcte implementatie van een cookiemelding kan helpen bij het naleven van de wetgeving en het beschermen van de privacy van gebruikers. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen en cookiebeleid nauwkeurig te formuleren om aan de AVG-vereisten te voldoen.

1. Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die op uw computer of apparaat worden opgeslagen wanneer u een website bezoekt. Ze bevatten vaak informatie over uw online activiteiten, zoals uw voorkeuren en browsegeschiedenis. Cookies worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het verbeteren van de gebruikerservaring, het bijhouden van websitebezoeken en het verzamelen van statistische gegevens.

2. Soorten cookies:

Er zijn verschillende soorten cookies, maar de meest voorkomende zijn:

 • Noodzakelijke cookies: Deze cookies zijn essentieel voor de werking van een website. Ze zorgen ervoor dat de website correct functioneert en dat u kunt navigeren en inloggen.
 • Functionele cookies: Deze cookies slaan uw voorkeuren op en verbeteren de gebruikerservaring. Ze onthouden bijvoorbeeld uw taalkeuze of de regio waarin u zich bevindt.
 • Analytische cookies: Deze cookies verzamelen gegevens over hoe gebruikers de website gebruiken. Ze helpen website-eigenaren bij het begrijpen van het gedrag van hun bezoekers en het verbeteren van de website op basis van deze inzichten.
 • Trackingcookies: Deze cookies worden gebruikt om het gedrag van gebruikers over verschillende websites te volgen. Ze worden vaak gebruikt voor gerichte advertenties.

3. Cookiemelding volgens de AVG:

Volgens de AVG moeten website-eigenaren gebruikers informeren over het gebruik van cookies en toestemming verkrijgen voordat cookies worden geplaatst op de apparaten van gebruikers. Dit betekent dat een cookiemelding verplicht is wanneer:

 • De website cookies gebruikt voor niet-noodzakelijke doeleinden, zoals trackingcookies voor advertenties.
 • Gevoelige gegevens, zoals persoonlijke informatie of financiële gegevens, worden verzameld via cookies.
 • Cookies worden gedeeld met derden, zoals adverteerders of analytische diensten.
 • De websitebezoeker moet toestemming geven voordat cookies worden geplaatst.

4. Hoe moet een cookiemelding eruitzien?

Een effectieve cookiemelding moet aan bepaalde criteria voldoen volgens de AVG:

 • Duidelijke en begrijpelijke taal: De melding moet in begrijpelijke taal worden weergegeven, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen begrijpen waarom cookies worden gebruikt.
 • Toestemming verkrijgen: Gebruikers moeten de mogelijkheid hebben om toestemming te geven of te weigeren voordat cookies worden geplaatst. Dit kan vaak worden gedaan door middel van een opt-in of opt-out mechanisme.
 • Gemakkelijke toegang tot cookie-instellingen: Gebruikers moeten eenvoudig hun cookie-instellingen kunnen beheren en cookies kunnen verwijderen indien gewenst.
 • Informatie over cookiegebruik: De melding moet gedetailleerde informatie bevatten over welke cookies worden gebruikt, waarvoor ze worden gebruikt en hoe lang ze worden bewaard.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Cookiemelding

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is op 25 mei 2016 in werking getreden en heeft sindsdien veel vragen opgeroepen, met name over het plaatsen van cookies op websites. Een veelgestelde vraag is: moet ik een cookiemelding op mijn site plaatsen? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en uitleggen wanneer en waarom een cookiemelding noodzakelijk is.

Cookies en de AVG

Het is belangrijk om te begrijpen dat cookies officieel niet onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) vallen. De regels met betrekking tot cookies worden geregeld in de e-privacyverordening. Er wordt momenteel gesproken over een nieuwe wet die het gebruik van cookies zou reguleren zonder de noodzaak van een cookiemelding, maar deze wet is nog niet goedgekeurd en is dus nog niet van kracht.

Totdat deze nieuwe wet van kracht wordt, moeten we de AVG strikt toepassen. Dit betekent dat als uw website cookies plaatst waarmee persoonsgegevens kunnen worden opgevraagd, opgeslagen en/of ingezien, u verplicht bent toestemming te vragen. Een cookiemelding is momenteel de meest geschikte manier om deze toestemming te verkrijgen.

Wat zijn persoonsgegevens?

Persoonsgegevens zijn gegevens die direct of indirect kunnen worden herleid tot een individu. Dit omvat onder andere namen, e-mailadressen, bankrekeningnummers en IP-adressen. De meeste gegevens die op B2B-websites worden verzameld, vallen hier niet onder, maar zodra ze informatie bevatten die een individu identificeerbaar maakt, vallen ze wel onder deze categorie. Zelfs bedrijfsgegevens van een eenmanszaak worden als persoonsgegevens beschouwd.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine tekstbestanden die door een website op het apparaat van de bezoeker worden geplaatst. Ze slaan informatie op die tijdens het bezoek aan de website wordt gebruikt en kunnen bij een volgend bezoek worden herkend. Cookies hebben verschillende doelen en worden over het algemeen in vier categorieën ingedeeld:

1. Noodzakelijke cookies

Deze cookies zorgen ervoor dat een website correct functioneert. Ze kunnen bijvoorbeeld het winkelmandje van een webshop onthouden of zoekfuncties mogelijk maken.

2. Voorkeurscookies

Voorkeurscookies slaan informatie op die van invloed is op de weergave van een website, zoals taalvoorkeuren of regio-instellingen.

3. Cookies voor statistieken

Deze cookies verzamelen gegevens over het aantal bezoekers van een website en welke pagina’s het meest worden bezocht. Vaak wordt hiervoor Google Analytics gebruikt.

4. Marketingcookies

Marketingcookies hebben een commercieel doel en worden bijvoorbeeld gebruikt voor remarketing. Ze kunnen informatie doorgeven aan advertentieplatformen zoals Facebook.

De levensduur van cookies varieert, sommige worden na een sessie verwijderd, terwijl andere jarenlang op het apparaat kunnen blijven staan. Gebruikers kunnen cookies echter altijd zelf verwijderen via de instellingen van hun browser.

Welke cookies mogen zonder toestemming worden geplaatst?

Niet alle cookies verwerken persoonsgegevens, dus niet alle cookies vereisen toestemming. Noodzakelijke cookies die de goede werking van een website garanderen, mogen altijd worden geplaatst. Daarnaast kunnen statistische cookies zonder toestemming worden geplaatst als ze niet tot individuele personen herleidbaar zijn.

Universal Analytics

Normaal gesproken verzamelt Universal Analytics wel IP-adressen, wat als persoonsgegevens wordt beschouwd. Echter, als het IP-adres geanonimiseerd wordt, kunnen deze cookies zonder toestemming worden geplaatst. Zorg wel voor privacyvriendelijke instellingen.

Google Analytics 4

Google Analytics 4 verzamelt geen IP-adressen meer en slaat deze ook niet op. Hierdoor is het plaatsen van deze cookies zonder cookiemelding toegestaan, mits andere privacyvriendelijke instellingen zijn ingeschakeld.

Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens voert momenteel onderzoek uit naar het gebruik van Google Analytics. Hoewel enkele Europese landen het gebruik van Google Analytics hebben verboden, lijkt het erop dat er niet veel zal veranderen. Het is echter verstandig om op de hoogte te blijven van eventuele ontwikkelingen op dit gebied.

Wanneer heb ik wel een cookiemelding nodig?

Een cookiemelding is nodig als uw website cookies gebruikt om toegang te krijgen tot persoonsgegevens. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of dit het geval is. Enkele situaties waarin u zeker een cookiemelding nodig hebt, zijn onder andere:

 • Gebruik van een live chat
 • Gebruik van Hotjar
 • Aanwezigheid van een Facebookpixel op uw site
 • Synchronisatie van gegevens met e-mailprogramma’s zoals Mailchimp
 • Gebruik van remarketing

Als u twijfelt, kunt u een testaccount aanmaken op Cookiebot om een lijst van cookies op uw site te genereren. Desondanks is het aan te raden om uw site door een expert te laten beoordelen om zeker te weten of een cookiemelding vereist is.

Voorbeeld van een goede cookiemelding

Een effectieve cookiemelding moet aan de volgende criteria voldoen:

 • Voorkomen dat cookies worden geplaatst voordat de juiste toestemming is verkregen.
 • Duidelijke opt-out mogelijkheid bieden.
 • Geen toegang tot de site ontzeggen aan bezoekers die cookies niet accepteren.
 • Informatief en begrijpelijk zijn.
 • Mogelijkheid bieden voor gebruikers om hun voorkeur te wijzigen.

Een automatische acceptatie van cookies bij het verder navigeren op de site is niet toegestaan.

Het is echter niet helemaal duidelijk of het aanvinken van vakjes voldoende is voor impliciete toestemming, en dit zal afhangen van de strikte interpretatie van de wet. De regels kunnen in de toekomst veranderen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cookiemeldingen en gegevensbescherming.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *