Google Page speed – Waarom is een snelle website zo belangrijk voor SEO?

Wanneer we het hebben over online aanwezigheid en het succes van een website, is er één aspect dat bovenaan de lijst staat: snelheid. Google PageSpeed Insights, een tool van Google zelf, is een van de vele indicatoren die website-eigenaren kunnen gebruiken om de prestaties van hun site te meten. Maar waarom is een snelle website eigenlijk zo cruciaal voor SEO?

Google Page speed – Waarom is een snelle website zo belangrijk voor SEO?

Het is duidelijk dat een snelle website van vitaal belang is voor zowel SEO als conversie-optimalisatie. Door de paginasnelheid te verbeteren, kun je niet alleen hoger scoren in de zoekresultaten van Google, maar ook de algehele gebruikerservaring verbeteren en de kans op conversie vergroten.

De Eerste Indruk Telt

Wanneer een potentiële bezoeker op je website belandt, wil je dat deze direct een goede eerste indruk krijgt. De snelheid waarmee je website laadt, speelt hierbij een essentiële rol. Bezoekers hebben weinig geduld; als je website traag is, zullen ze snel weer vertrekken. Dit verhoogt het bouncepercentage en kan je SEO-rangschikking negatief beïnvloeden.

Lage Bounces, Hogere Rankings

Google houdt rekening met het bouncepercentage bij het beoordelen van de kwaliteit van een website. Een lage bouncepercentage geeft aan dat bezoekers de inhoud waardevol vinden en op de site blijven. Een snelle website draagt bij aan lagere bouncepercentages, wat op zijn beurt kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten.

Mobielvriendelijkheid

In de huidige tijd is mobielverkeer enorm belangrijk. Google heeft dit ook erkend en gebruikt mobielvriendelijkheid als een rangschikkingsfactor. Snelle websites presteren beter op mobiele apparaten, wat de gebruikerservaring verbetert en bijdraagt aan een betere SEO-positie.

Verhoogde Indexering

Een snelle website maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om je pagina’s te indexeren. Als je website langzaam laadt, kan dit leiden tot problemen met de indexering, wat resulteert in een verminderde zichtbaarheid in de zoekresultaten.

Concurreren op Conversie

Naast SEO is conversie-optimalisatie een cruciaal aspect van online succes. Een snelle website helpt hier ook bij. Bezoekers zijn eerder geneigd te converteren op een website die snel en responsief is. Dit kan leiden tot een hogere omzet en zakelijk succes.

Het Belang van Afbeeldingen en Media

Het gebruik van afbeeldingen en media op je website kan de visuele aantrekkingskracht vergroten, maar het kan ook de laadtijd vertragen. Het optimaliseren van afbeeldingen en het implementeren van efficiënte mediabronnen kan helpen bij het behouden van een snelle laadtijd zonder afbreuk te doen aan de visuele aantrekkingskracht.

Tips voor het Verbeteren van PageSpeed

Nu we begrijpen waarom een snelle website cruciaal is voor SEO, laten we enkele praktische tips delen om je paginasnelheid te verbeteren:

1. Comprimeer afbeeldingen

Gebruik geoptimaliseerde afbeeldingen en comprimeer ze om de bestandsgrootte te verkleinen.

2. Verminder onnodige plugins

Overweeg om ongebruikte of overbodige plugins op je website te verwijderen, omdat deze de laadtijd kunnen vertragen.

3. Gebruik caching

Caching helpt bij het opslaan van statische inhoud, waardoor pagina’s sneller worden geladen voor herhaalde bezoeken.

4. Minimaliseer JavaScript en CSS

Verminder onnodige JavaScript- en CSS-bestanden om de laadtijd te verkorten.

5. Kies een snelle hostingprovider

Een betrouwbare en snelle hostingprovider is essentieel voor een optimale paginasnelheid.

6. Optimaliseer je code

Zorg ervoor dat de code van je website schoon en geoptimaliseerd is voor snel laden.

Waarom is Page Speed zo cruciaal voor SEO?

Page Speed is niet slechts een score in Google PageSpeed Insights; het draait erom dat je website snel aanvoelt voor je bezoekers. Een langzame laadtijd kan leiden tot bezoekers die vroegtijdig afhaken. Volgens Google verlaat 53% van de mobiele gebruikers een website als het langer dan drie seconden duurt voordat een pagina is geladen.

Wil je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen op je website hun doelen bereiken, zoals contact opnemen of aankopen doen? Dan is het essentieel dat je website snel laadt. Bovendien heeft Page Speed ook grote invloed op je SEO-prestaties. Google geeft namelijk de voorkeur aan relevante en gebruiksvriendelijke websites in de zoekresultaten. Sinds 2018 gebruikt Google Page Speed als een officieel ranking signaal, wat betekent dat het de positie van je website in de zoekresultaten beïnvloedt.

Als je hoog wilt scoren in Google, moet je website dus sneller zijn dan die van je concurrenten.

Hoe test je Page Speed?

De eenvoudigste manier om de snelheid van je website te testen, is via https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl. Als je een onvoldoende scoort voor zowel mobiele als desktopprestaties, is het verstandig om deze scores te verbeteren.

Hoe kun je je website versnellen? (voor beginners)

Deze vraag is tegelijkertijd eenvoudig en complex. Google geeft eigenlijk al het antwoord als je je website test in PageSpeed Insights. Je ontvangt gedetailleerde aanbevelingen om je website sneller te maken en te zien hoeveel laadtijd je kunt besparen.

Vaak kun je al veel bereiken door afbeeldingen te optimaliseren. Dit betekent dat je afbeeldingen opslaat in een formaat met een zo klein mogelijke bestandsgrootte, zonder dat de afmetingen kleiner worden. Dit kun je eenvoudig doen door een foto in Photoshop op te slaan voor webgebruik.

De overige aanbevelingen zijn meestal technischer van aard. Ze betreffen onder andere de reactietijd van de server en hoe CSS en Javascript worden ingeladen. Programmeurs kunnen deze optimalisaties voor je uitvoeren, maar houd er rekening mee dat dit tijdrovend kan zijn.

Hoe kun je je website versnellen? (voor gevorderden)

Heb je meer technische kennis en wil je aan de slag gaan met de aanbevelingen van Google? Hier zijn enkele tips:

 1. Migratie van HTTP/1 naar HTTP/2

  HTTP is verantwoordelijk voor de communicatie tussen de client en de server door het verzenden en ontvangen van HTTP-verzoeken en -antwoorden. Standaard kan een browser slechts 6 verzoeken tegelijk verwerken. Met HTTP/2, ontwikkeld door Google, is slechts één verbinding nodig en kunnen alle verzoeken tegelijk worden verstuurd. Dit versnelt de laadtijd aanzienlijk.

  Houd er rekening mee dat het gebruik van HTTP/2 op zichzelf de prestaties niet verbetert, maar het maakt andere optimalisaties effectiever.

 2. Optimaliseer (het inladen van) afbeeldingen

  Afbeeldingen zijn vaak de grootste boosdoeners voor langzame laadtijden. Er zijn vier manieren om dit aan te pakken:

  • Laad afbeeldingen die niet direct zichtbaar zijn pas in nadat alle kritieke bronnen zijn geladen.
  • Gebruik moderne afbeeldingsformaten zoals WebP voor betere compressie.
  • Zorg ervoor dat afbeeldingen de juiste afmetingen hebben om onnodige resizing te voorkomen.
  • Implementeer lazy loading voor afbeeldingen.
 3. Optimaliseer de manier waarop JS en CSS worden ingeladen

  Standaard wordt een pagina pas weergegeven nadat alle bronnen zijn geladen, wat vertraging kan veroorzaken. Door alleen de noodzakelijke JS- en CSS-bestanden in te laden en te cachen, kan de inhoud sneller aan gebruikers worden getoond. Daarnaast kunnen JS- en CSS-bestanden in kleinere blokken worden aangeboden, wat de laadtijd verder verbetert.

  Het gebruik van HTTP/2 is hierbij essentieel.

 4. Gebruik moderne JavaScript

  Moderne browsers ondersteunen modern JavaScript, dat lichter en sneller is dan oudere versies. Zorg wel voor een fallback voor oudere browsers.

Door deze optimalisaties toe te passen, kun je de Page Speed van je website aanzienlijk verbeteren en zo zowel gebruikers als zoekmachines tevredenstellen.

Het belang van Page Speed voor SEO

Een snelle website is van onschatbare waarde in de wereld van online zichtbaarheid en SEO (zoekmachineoptimalisatie). In dit artikel zullen we dieper ingaan op waarom Page Speed zo cruciaal is voor je online succes en hoe je het kunt optimaliseren.

Wat zijn de voordelen van een snelle website?

Een snelle website biedt talloze voordelen, zowel voor gebruikers als voor zoekmachines:

1. Verbeterde gebruikerservaring

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een snelle website is de verbeterde gebruikerservaring. Gebruikers verwachten dat webpagina’s vrijwel onmiddellijk laden, en als dit niet het geval is, zullen velen ongeduldig worden en vertrekken. Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers langer blijven, meer pagina’s bekijken en eerder geneigd zijn om acties uit te voeren, zoals aankopen doen of contact opnemen.

2. Lagere bouncepercentages

Een lage laadsnelheid is vaak de oorzaak van een hoog bouncepercentage, wat betekent dat bezoekers snel de website verlaten zonder verder te verkennen. Een snellere website vermindert dit bouncepercentage, wat gunstig is voor de algehele prestaties van je website.

3. Betere zoekmachineposities

Zoekmachines, zoals Google, geven de voorkeur aan websites die snel laden. Sinds 2018 is Page Speed een officieel ranking signaal geworden. Dit betekent dat snel ladende websites een voorsprong hebben in de zoekresultaten. Als je concurrenten traag laden, kan een snelle website je helpen om hoger te ranken en meer organisch verkeer aan te trekken.

4. Verhoogde conversies

Een snellere website kan leiden tot hogere conversiepercentages. Wanneer gebruikers niet worden gehinderd door trage laadtijden, zijn ze eerder geneigd om acties te ondernemen, zoals het invullen van een contactformulier of het doen van een aankoop. Dit vertaalt zich rechtstreeks naar zakelijk succes.

Hoe kun je je website versnellen?

Het verbeteren van de Page Speed van je website is een cruciale taak voor elke online ondernemer. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen, zowel voor beginners als voor gevorderden:

Voor beginners:

 • Optimaliseer afbeeldingen: Comprimeer afbeeldingen zonder verlies van kwaliteit om de bestandsgrootte te verkleinen.
 • Minimaliseer HTTP-verzoeken: Verminder het aantal verzoeken dat nodig is om een pagina te laden door onnodige elementen te verwijderen.
 • Gebruik browsercaching: Hiermee kunnen bronnen tijdelijk worden opgeslagen in de browser van de gebruiker, waardoor de laadtijd voor herhaalde bezoeken wordt verkort.
 • Kies een snelle webhost: Hostingproviders kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de laadsnelheid van je website.

Voor gevorderden:

 • Optimaliseer serverreactietijden: Werk samen met ervaren programmeurs om de serverreactietijden te minimaliseren en de website efficiënter te maken.
 • Implementeer een Content Delivery Network (CDN): Een CDN verspreidt je website over meerdere servers wereldwijd, waardoor de laadtijden worden verminderd.
 • Gebruik lazy loading voor afbeeldingen en video’s: Hiermee worden media-elementen pas geladen wanneer ze zichtbaar zijn in het browservenster.
 • Verbeter de codekwaliteit: Programmeer je website efficiënt en zorg ervoor dat er geen onnodige scripts of bestanden worden geladen.

Conclusie

Page Speed is niet alleen belangrijk om te voldoen aan de verwachtingen van je bezoekers, maar ook om te voldoen aan de eisen van zoekmachines zoals Google. Een snellere website vertaalt zich in een betere gebruikerservaring, lagere bouncepercentages, hogere zoekmachineposities en uiteindelijk meer conversies. Het is de moeite waard om te investeren in het optimaliseren van de laadsnelheid van je website om online succes te behalen.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *